Når kvinder fotograferer

Tine Harden omgivet af nogle af 00’ernes største, dansk fotografer. Vi skal for en god ordens skyld understrege, at podcasten ikke handler specifikt om nogle af mændene på billedet. © Scanpix/Ritzau

Tine Harden omgivet af nogle af 00’ernes største, dansk fotografer. Vi skal for en god ordens skyld understrege, at podcasten ikke handler specifikt om nogle af mændene på billedet. © Scanpix/Ritzau

“Åh, nej. Ikke endnu en kvindelig elev!”

Sådan blev fotograf Tine Harden mødt, da hun i 1985 trådte ind på sin nye arbejdsplads som fotopraktikant.

Det er et faktum, at især den journalistiske del af fotobranchen har været domineret af mænd. Både blandt fotografer og chefer. Men hvordan var det egentligt at være kvinde i sådan et miljø?

I denne episode af podcasten kan du, ud over Tine Harden, også møde Marie Hald, der om nogen har succes som fotograf i dag. Og det med et fotografi, som ligger langt fra fortidens hårdtslående fotojournalistik. Hun mødes med Sigrid Nygaard - billedredaktør på Information og medskaber af Dansk Dokumentarisme - for at tage en snak om, hvorvidt der findes et feminint fotografi. Og for at tale om, hvordan de oplever branchen idag.

Og så skal vi høre et par konkrete historier fra to kvinder, der begge har oplevet fotobranchen fra dens mere dystre side.

Læs mere om fotograferne og historierne i podcasten

Tine Harden har ikke en egentlig hjemmeside, men du kan se nogle af hendes billeder her.

Marie Hald er overalt i disse år, men hendes hjemmeside er et godt sted at starte, hvis du vil se mere. Sidste år stillede hun op til et stort portræt-interview i Politiken, der også er spændende at læse (bag paywall).

Marie Hald på opgave.

Marie Hald på opgave.

Maries billede af Helene, som hun omtaler i podcasten.

Maries billede af Helene, som hun omtaler i podcasten.

Der har været megen debat om kvinders vilkår i fotobranchen. Især efter at Columbia Journalism Review i 2018 offentliggjorde en grundig artikel, som afdækker store problemer med chikane i det internationale fotomiljø.

I podcasten nævner vi Sofie Amalie Klougart, Sofia Busk og Lærke Posselt, som eksempler på kvindelige fotografer, som har succes i dag. Og vi kunne have nævnt mange flere, f.eks. Cecile Smetana Baudier, Miriam Dalsgaard eller Sara Galbiati.

Hvis du for alvor er nysgerrig, så har hjemmesiden Women Photograph en liste over mere end 850 kvindelig fotojournalister og dokumentarfotografer, fordelt på 99 lande. Der er nok at fordybe sig i.

Interviewet med Tine Harden og samtalen med Marie Hald er optaget af Sigrid Nygaard.

De anonymiserede fortællinger til sidst i episoden er oplæst af skuespille Ane Helene Hovby og optaget af Anders Rye Skjoldjensen.

Episoden er produceret og speaket af Emil Ryge.

Musikken var af Blue Dot Sessions.

 
Emil Ryge